söndag 3 februari 2013

Brändkojegryta

Godafton sköna söndag.
Efter ett inlägg på fejjan om söndagsmiddagen så bjuder jag på recpetet här:

Köttfärsgryta med ädelost.
( Brändkojegryta, Min fars jaktlag brukar alltid laga denna gryta i jaktskugan i Brändkojjan, därav namnet Brändkojegrytan!)

8-10 pers.
1000g ( 1kg) köttfärs
1 gul lök
150g bacontäningar
400g champinjoner skivade eller hela.
5 dl matlagningsgrädde
125g Kvibille grädd- ädelost.
4 vitlöksklyftor
2 tsk timjan
4 tsk köttbuljong
4msk tomatpure
salt och pepparmix efter behag

Hacka löken i inte alltför små bitar. Bryn löken i panna på svag värme.
Lägg över löken i en större gryta med lock, gärna 4 liter, det behövs utrymme att röra om i.
Den stora grytan är nu varm. Slå i ca 2 dl vatten, låt koka upp, slå i 2 tsk köttbuljong i pulverform.
Bryn köttfärsen i panna,(salta och peppra) kan delas upp på två omgångar. Lägg över i grytan.
Bryn baccontärningarna i pannan och slå över i grytan.
Häll över matlagningsgrädden, låt puttra i grytan.
Smula ädelosten i cm-stora bitar, slå över i grytan.
Pressa i 4 st vitlöksklyftor, öka eller minska mängd efter behag.
Fyll på med timjan, salt och pepparmix.
Låt allt småkoka 10 – 15 min.
Smaka och tillsätt mera kryddor om det behövs.


Servera med kokt ris och grönsallad till. Gärna grovrivna morötter.

Smaklig måltid!

1 kommentar: